Składniki :
- olej roślinny rzepakowy 65 %
- woda
- musztarda (ocet spirytusowy, gorczyca, sól, ekstrakt przypraw)
- żółtka jaj 6 %
- cukier
- ocet spirytusowy
- naturalny aromat czosnkowy
- substancje zagęszczające : guma guary, guma ksantanowa , sól
- alergeny : jaja gorczyca
Na półce w żadnym sklepie w moim mieście nie widziałam majonezu kętrzyński, a szkoda ponieważ od teraz jestem jego wielką wielbicielką. Majonez idealnie sprawdził się u mnie jako tak zwany sos czosnkowy do pizzy, do kanapek z serkiem żółtym jak i do naleśnikowych schabów :)
Pewnie nie każdy wie co to takie :
Potrzebujemy :
- Majonez Kętrzyński o smaku czosnkowym
- 2 piersi z kurczaka
- 2 papryki czerwone (mogą być żółte)
- 5 jajek ubitych
- 6 łyżek mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól , pieprz, naturalna przyprawa do zup
Mięso gotujemy na parze, paprykę kroimy w kosteczkę. Jajko ubijamy.
Mieszamy ze sobą wszystkie składniki i smażymy jak naleśniki.
Takie naleśniki schabowe idealnie komponują się z Majonezem Kętrzyński o smaku czosnkowym . Majonez ten idealnie podkreśla swoim smakiem danie. Konsystencja jest idealna, gęsty. Nie spływa, nie leje się. Jest koloru kremowego , Dodaje charakteru i wyrazistości potrawy !
Mmm apetycznie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuń